Kefirin Mayalandığını Anlamak

Kefir Mayalanma Sürecinin Bitişini Nasıl Anlarız

Sütünüzün; kefir daneleriyle (Endanem kuru kefir mayası veya  veya Büyüdanem yaş kefir mayası) mayalanması tamamlandığında, kefirinizin olduğunu görünüşünden, kıvamından, kokusundan anlayabilirsiniz. Bundan dolayı 1 litre süt koyabileceğiniz cam kavanoz kullanmak avantajlıdır. Hem rahatlıkla karıştırılır hem de daha iyi gözlemlenir. Kefir olduğunda hafif köpük oluşumu normaldir, bu doğal karbondioksittir ve soğukken içilirken ferahlatıcı etki yapar. Kefirinizin olduğunu karıştırırken artan kıvamından da anlayabilirsiniz. Çünkü kefir olduğunda, süt kıvamından çıkar.

Bazen kefir daneleriniz mayalanma tamamlandığında yüzeyde görülebilir, görüntü pürüzlü ve değişik gelebilir size. Küçük yoğurt pıhtıları, çökeleğimsi yapı gözlemleyebilirsiniz. Kefirin bu daneli, pıhtılı, bir kısım sarımtırak suyu ayrılmış, çökelek gibi görüntüsü ilk kefir yapmaya başladığınızda biraz ilginç gelebilir; hatta bozulduğunu bile düşünebilirsiniz. Ancak bunun bozulmayla alakası yoktur Karıştırma ve süzme işlemlerinden sonra kefirinizin kıvamı daha akışkan görünüşü çok güzel olacaktır.

Eğer mayalama zamanını geçirirseniz veya mayalama süresince sıcaklık yüksek olursa veya mayanızın miktarı artmışsa ve çok aktifleşirse kefiriniz de mayalama sonunda serum ayrılması olabilir; yani sarımtırak sıvı kısımla kefirin katı kısmı ayrılabilir. Artan asitlik yani ekşilik sizi rahatsız etmedikçe bu kefiri tüketmenizde hiç sakınca yoktur, ekşilik rahatsız ediyorsa kefiri tüketmeyebilirsiniz ama mayanızda sorun yoktur. Bu aktif mayayı tekrar kullanın sadece mayalama süresini daha kısa tutmanız, mayalama sıcaklığını 25 dereceyi geçirmemeniz, maya miktarı arttıysa bir kısmını ayırmanız ve fazla maya kullanmamanız veya kullandığınız süt miktarını artırmanız fayda sağlayacaktır.

Kefirin Mayalandığını Anlamak” te bir düşünce

  1. Ömer toplu diyor ki:

    Ben evde kefir yapıyorum lakin bazen yoğurt kıvamında oluyor genellikle de altta yarı yarıya su oluyor suyunu döküyorum kalanı süzüp dolaba koyuyorrum ve boza gibi koyulaşıyor (Yanı kaşıkla ye ) bunun bi zatarı var mı

    • Volkan AKAÇİN diyor ki:

      Merhabalar,
      Genellikle bu gibi durumlar yaz aylarında gerçekleşir ortam ısısı normal değerlerin üzerine çıktığı zaman üst kısmı yoğun yoğurt kıvamına yakın alt kısmı su şeklinde bir ayrışma gerçekleşir. Tüketiminde sağlık açısından olumsuz bir etkisi yoktur.Fakat asitlik oranı çok artmış ise tüketimini uygun bulmuyoruz tabiki.Yaz aylarında ara ara gözlemleyerek sütten yoğun bir hal aldığı zaman süzmeniz gerekir.
      Sağlıklı günler dileriz.

  2. Ahmet diyor ki:

    Kefir aldım çok defa mayalanan dan aldıktan sonra 3 gün dolaba koymadım oda sıcaklığında bekledi sonra ilk defa mayaladım ve tadı acımsı oldu acaba mayalarda mı bi sorun var ???

    • Volkan AKAÇİN diyor ki:

      Merhabalar,
      Kuru mayalarımızda dahil diğer ürünlerimizde + 4 derecede muhafaza edilmesi gereken bir üründür.Fakat kuru mayalarımız bir kaç gün geçen süreç içerisinde olumsuz etkilenmezler.Sütünüzün sıcaklığına ve ortam sıcaklığına bağlı olarak asitlik oranının artması kaynaklı bir durum söz konusu olabilir.05322465907 numaralı hattımıza whatsapp üzerinden skt ve parti numarası bildirme şansınız olur ise numune ürünlerimizden inceleme yaparak sizlere dönüş sağlayabiliriz.
      Sağlıklı günler dileriz.

    • Volkan AKAÇİN diyor ki:

      Merhaba İlknur hanım,
      Mayalarınızın sağlıklı görünmesi fakat mayalamanın gerçekleşmemesinin birden fazla sebebi olabilir.
      Öncelikle mayalama aşamasında fermantasyon süremiz önemlidir.Bu süre ortam sıcaklığına ve sütümüzün sıcaklığına göre değişiklik gösterebilir.Kış aylarında serin ortamlarda mayalamaya bıraktığımız kefirimiz genellikle mayalanmaz çünkü mayalama için gerekli olan ortam ısısı ve süt ısısı yeterli değildir.Oda sıcaklıgında yani 22- 25 derecelerde olmalıdır.
      Süre ve sıcaklık dışında . Kullanmış olduğumuz sütümüzün kaynağı önemlidir.Çünkü mayalarımız içerisinde antibiyotik bulunan sütlerde aktivitesini gerçekleştirememektedir.
      Dilerseni detaylar için 0532 246 5907 numaralı hattımızı arayarak gıda mühendislerimiz ile görüşmek istediğinizi söylerseniz memnuniyetle elinizde bulunan görseller ile kefirinizin yapısını inceleyerek daha sağlıklı bilgi akışı sağlayabiliriz.
      Sağlıklı günler dileriz.

    • Danem diyor ki:

      Merhabalar,
      Yoğurt kıvamını alması fermantasyon süresinin uzun tutulması yada sıcaklıkla alakalı olabilmektedir.Asitlik oranında artış olabilir.Süt ilave ederek yumuşatabilirsiniz içimi kolaylaşacaktır.
      Sağlıklı günler dileriz.

    • Danem diyor ki:

      Merhabalar,
      Ön aktifleştirme aşamasında mayanız aktif hale gelmemiş olabilir. Sütünüzün sıcaklığı ve ortam sıcaklığı 25-30 derecelerde olması gerekir.
      Aynı şekilde sütünüzde antibiyotik içeriği var ise mayalama gerçekleşmeyecektir.Birçok sebebi olabilir.
      Dilerseniz 05322465907 numaralı hattımızdan aramanız halinde mayalama detayları için görüşme sağlayarak yardımcı olabiliriz.
      Sağlıklı günler dileriz.

  3. Asya diyor ki:

    dün migrostan aldığım kefirzadenin tadı gayet iyiydi ama kokusu aşırı ağır bir şekilde et kokuyor. Acaba protein fazlalığından olabilir mi? neden böyle kokuyor?

    • Danem diyor ki:

      Merhabalar ürünlerimizi kullandığınız için ve değerli paylaşımınızdan dolayı teşekkür ederiz. Fermante süt ürünü olan kefirimizin protein içeriği 100ml için 3,0gr’dır. Ve normal standartlara sahiptir. Ürünlerimizde protein fazlalığı olmamakta ve detaylı bilgi için 05322465907 telefon numarasından bizlere ulaşabilirsiniz. Memnuniyetle yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
      Sağlıklı günler dileriz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir