Hamilelik Sürecinde Enerji İhtiyaci

Hamilelik süreci anne adayları için hayatlarındaki en özel dönemdir. Hamileliğin altın kuralı sağlıklı ve dengeli beslenme ile beraber mutlu ve aktif bir yaşantıdır. Herhangi bir özel sıkıntısı olmadıkça hamile bayanlar işlerine devam edebilirler çünkü hamilelik bir hastalık değildir. Hatta iki kişi olmanın mutluluğuyla daha iyi organize olunarak fazlasıyla iş başarıyla tamamlanabilir. Fiziksel aktiviteyi gerektiren işlerde hareketlere özen göstermek (ani hareketlerden kaçınmak), bir saat çalışmadan sonra 15 dakika ayakları uzatarak dinlenmek faydalıdır.

Bir bayanın ortalama günlük enerji ihtiyacı 2200kcal’dir; hamileliğin ilk 3 ayı dengeli ve sağlıklı beslenmesini sürdürüyorsa artı enerjiye ihtiyacı yoktur. İkinci ve son trimesterda günlük gerekli enerji ihtiyacı 2200 kcal ‘e ek olarak artı 300kcal gereklidir. Bu ek 300 kcal özellikle protein, mineral ve vitamin bakımından zengin besinlerden sağlanmalıdır. İkinci trimesterda ek 20g proteine, üçüncü trimesterda ek 24 gr proteine ihtiyaç duyulur. Günlük normal ihtiyaca (800mg) ilave olarak hamileliğin son 6 ayında alınması gerekli kalsiyum ihtiyacı 500mg’dır. Bir büyük bardak doğal kefir, 1 elma, bir avuç ceviz bebeğin gelişimine de katkı sağlayabilecek protein, mineral, vitamin ve biyoaktif bileşenlere sahip faydalı bir 300 kcal ‘dir. Bir kase probiyotik yoğurt, 1 adet nar da hem protein yanısıra antioksidanlarca, mineral ve vitaminlerce de zengin bir ekleme olacaktır. Kendiniz bu bilgileri temel alarak çok sağlıklı ara menüler oluşturabilirsiniz.

Hamilelik sürecinde ideal kilo alımı aylara dengeli dağılarak alınan 12 kg dır. Fazla kilo almaya gerek yoktur; şekerden, hayvansal yağlardan, unlu mamullerden, şekerli içeceklerden, katkı maddesi içeren gıdalardan uzak durmak gereklidir. Sağlıklı, doğal ve güvenilir gıdalarla beslenen anne adayı çok kilo almamasına rağmen bebeklerin ağırlıkları da çok iyi olur.

Doğum sonrası süt verme döneminde günlük normal beslenmeye eklenmesi gerekli enerji ihtiyacı 500 kcal, ihtiyaç duyulan ek protein miktarı 20g dır.  Annenin doğal probiyotik olan kefir tüketimi hem anneye hem bebeğe çok faydalıdır; çok faydalı biyoaktif bileşenleri içerir, besleyicidir, rahatlatır (uykusunu iyileştirir), bağırsaklarını rahatlatır, savunma sistemini güçlendirir. Kefir, anne sütünü de güçlendirir ve artırır. Anne doğal ve güvenilir gıdalarla  yeterli miktarda protein, lif içeriği yüksek kaliteli karbonhidrat, mineral, vitamin ve yağ asitlerini almalıdır.  Sütüne hepsi yansır; iyi beslenen annenin sütü mükemmeldir. Bilinçli baba adaylarına da önemli iş düşer; iyi ve doğru gıdaları bilmek, ailesinin doğru beslenmesini sağlamak ailesine yapacağı önemli bir katkıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir